Programajánlatok

Városnéző séta Mezőkövesden

Mezőkövesd város sokszínű programokkal várja a turistákat egész évben. Egy kellemes séta keretein belül megtekintheti a város nevezetességeit és szépségeit.

A Városháza épületében található Városi Galéria időszaki kiállításaival várja a látogatókat, a Szent László templomtól egészen a Hadas városrészig a város parkjait különféle szobrok és emlékművek díszítik. Érdemes megtekinteni a Szent László templom Mária-kápolnájának freskóit és betekinteni a Matyó Múzeumba, ahol szintén kiállítások fogadják a látogatókat.

Séta közben ne feledkezzen meg a patináns épületek megcsodálásáról sem, mint a Városháza, a valamikori Korona Szálló és a Hősök terén, a zsinagóga helyén épített Általános Iskolai festett falai is városunk jellegzetes látványosságai.

A Hadas városrészbe érve, a nádtetős házak különleges hangulatot árasztanak. Különféle kézműves mesterségek bemutatóházára bukkan a látogató, mint Kovács Szabolcs bútorfestő vagy Pető Anna mézeskalács készítő háza. Itt épült meg a Népi Művészetek Háza, mely a mai napig otthont ad a Matyó Néptáncegyüttes próbáinak, táborok és kézműves foglalkozások helyszínéül szolgál. A szomszédos Táncpajtában a matyó lakodalmas programjain vehetnek részt a vendégek. A Kisjankó Bori egykori lakóházával szemben a Tulipános Hímző műhelyben matyó hímzések, míg a többi házban a bemutatóhely jellegének megfelelő ajándékok, emlékek vásárolhatók. De megtalálható itt Gravírozó és Fazekas műhely, és ha megpillantjuk a szélkereket, akkor megérkeztünk a Mezőgazdasági Gépmúzeumhoz.

Sétánkat a Millennium Emlékparkban épült Jézus Szíve templomnál zárhatjuk, modern és esztétikus kéttornyú templom mellett a régi templom épületében Takács freskókat csodálhatunk, a parkban további emlékművekben gyönyörködhetünk, és végül megpihenhetünk a Kavicsos-tó partján.

Mezőkövesd idegenforgalmi vonzerejét nem csak a matyó kultúrának köszönheti. Az ismert hazai gyógyfürdők között említett Zsóri Gyógy- és Strandfürdő egész évben kedvelt turistahely. A mélyből feltörő 72 °C fokos víznek Magyarország összes gyógyvizei között a legmagasabb a kéntartalma. Évente százezrek tapasztalják meg gyógyító erejét vagy frissülnek fel Észak-Magyarország legnagyobb fürdőjében.


Cserépfalu - Noszvaj környékének látnivalói

A Hór patak völgyében fekvő Cserépfalu és környéke számtalan látnivalót rejteget a turisták számára. 

A völgy elején található, fokozottan védett Suba-lyuk barlangban 1932-ben egy felnőtt nő és egy hároméves gyerek csontványmaradványait tárták fel, melyek alapján lehetett következtetni a kihalt neandervölgyi embertípushoz. A faluban található Suba-lyuk múzeumban megismerkedhetünk a feltárás körülményeivel, az itt talált csontok és kőeszközök másolatával és a neandervölgyi emberek életkörülményeivel. A Hór-völgy fölé kiugró egyik keskeny, sziklás gerince végén állt egykoron az Ódorvár. A megmaradt romokról csodálatos kilátás nyílik a Dél-Bükk hegyláncaira, a Bükk alja dombsoraira, falvaira.

A vár oldalában az 1971-ben bontással feltárt, cseppkövekben igen gazdag Hajnóczy-barlang, ami sajnos csak engedéllyel és megfelelő felszereléssel látogatható.  Az Ódorvár alatt elterülő tisztáson áll az Oszlai tájház, ahol az erdőt gondozó erdészek sajátos életét, tevékenységét, a mindennapos használati eszközeiket ismerhetjük meg.

A falutól északkeletre található Mész-tető délnyugati oldalában, a plató pereme alatt néhány tufakúp magasodik. Ezek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő, amelyről a tanösvény a nevét kapta. Az Őrtoronyhoz vezető tanösvényen - a Berezdi sétányon - találhatjuk a kisamerikai-barlanglakásokat. A Berezdi sétány felett emelkedik a Millenniumi kilátó.

Cserépfaluban több pincesort tartanak számon, melyek eredeti népi stílusban épültek és napjainkban is így újítódnak fel.  A falu utcáin számos eredeti állapotú, tornácos parasztházban gyönyörködhetünk.

Borkedvelőknek ajánljuk a „Nyitott pincék, tele poharak, üres hordók” pince-, bor- és nótatúrát, 4 pincesor, 4-7 pincében, 8-12 féle bor kóstolója, kérésre harmonikazenével, népi étekkel. A túra célja a kulturált borfogyasztás, a népi humor és nóták megismerése.

Noszvaj egyik látványossága a De la Motte-kastély, a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, mely késő barokk és copf stílusban épült, mely mint kastélymúzeum ma a látogatók rendelkezésére áll. Parkjában megtalálhatók a különböző fakülönlegességek és díszcserjék a tiszafától az oszlopos tölgyig, a különleges akáctól a liliomfáig.

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A könnyen megmunkálható riolittufa és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket a barlanglakásokat, melyek kevés kivétellel ma már lakatlanok. A falu délkeleti részén a "Pocem"-ben lévő lakások részében pedig alkotótelep működik. 

A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgyében található Síkfőkút. Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, az itt található felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket.

Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila forráshoz majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthatunk, mely a Kánya Patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. 


Séta Egerben

A dicső történelmi múlttal rendelkező Eger városát is érdemes megtekinteni. Az ország egyik legszebb barokk városa, ahol magyarország második legnagyobb bazilikája látható, benne az ország legnagyobb orgonájával. 

A Bazilikával szemben magasodik a Líceum épülete, a hatalmas négyszög alaprajzú épület, nagy belső udvart keretez. Főhomlokzatán a barokk stílusjegyek mellet a cops stílus díszítőelemei is megtalálhatóak. Ma az építtető Eszterházy Károly nevét viseli az Egyetem. 

 A város szívében található Eger legnagyobb tere a Dobó tér, ezen a téren kap helyet a Dobó István szoborcsoport, megcsodálható a Barokk Forst-ház és a Najmájer-ház. Megcsodálhatjuk az ekletikus stílusú városházát valamint a Volt Minorita templomot, ma Szent Antal plébániatemplom néven ismert. A szoborcsoport irányába tekintve már láthatóak az Egri vár falai. 

A Dobótér szomszédságában található 40 méter magas Minaret erkélyére 97 csigalépcső vezet fel, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. 

Dobó tér szomszédságából, az Egri Pasa Sátra mellől indulva a vár északi kapujáig vezető sétány, Eger egyik legjobb turisztikai attrakciója. Csaknem 400 méteres, tíz megállóhelyes, közvilágítással felszerelt panorámasétányt a nap bármely szakában érdemes végigjárni. 

Az Egri Vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Állandó kiállításokon látható a vár története, a földalatti erődrendszere, a középköri büntetési módok és eszközök. De megtekintheti a látogató az elpusztult katedrális kőmaradványait és Dobó István márvány síremlékének fedőlapját is. Időszakosan a kiállítások mellett a történelmi hagyományokat felelevenítő programsorozattal is várják a vár látogatóit. 

Sétánkat az Eger patak partján az Érsekkertben zárhatjuk. A francia parképítészet hagyományait őrző Érsekkert ligetes-fás zöld területével kiváló pihenőhely mindenki számára. Az Érsekkert szomszédságában található az Egri termálfürdő, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. 

Aki finom ételekre, jó borokra vágyik, az ne felejtsen el ellátogatni a Szépasszonyvölgyben sem, ahol számos boros pince és vendéglő közül válogathat.

Egertől nem messze található a Szalajka-völgyben fekvő Szilvásvárad. Nyáron kisvasúttal is végigutazható a Bükki Nemzeti Park legkedveltebb kirándulóhelye, az öt kilométer hosszú völgy. Egy kellemes sétát tehetünk a fák közt, közben csodálhatjuk a természet szépségét, láthatjuk a sziklaforrást és természetes környezetükben elkerítve a Bükkben fellelhető állatokkal is találkozhatunk. Kisebb-nagyobb tavakat, egyesekben a népszerű Szilvásváradi pisztráng tenyésztés folyik. De betekinthetünk a Szabadtéri Erdei Múzeumban, megnézhetjük a Lipicai lovakat és ménesük valamint a lótenyésztés történetét. 

A Szalajka-völgy legcsodásabb és legkedveltebb helye a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel. 

Végül eljutunk az erdei kisvasút végállomása a Gloriette-tisztásra, ahol lehetőség van megpihenni vagy akár piknikezni is. tovább indulhatunk a Szalajka-forráshoz, ahová egy meredek ösvényen vezet az út az Istállós-kői-barlanghoz, vagy akár a Bükk-hegység két legmagasabb csúcsára is, a Szilvási-kőre (961 m) vagy Istállós-kőre (958 m).


Tisza-tavi kirándulás

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb összefüggő vízfelülete. Gazdag állat- és növényvilágával, apró holtágaival, csatornáival és szigeteivel az igazi, érintetlen természet látszatát kelti. Ideális hely a csónakázni, horgászni, vadászni vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára. A Tisza-tó számtalan helyen nyújt lehetőséget a fürdőzni vágyóknak is.  A tiszafüredi Madárrezervátumban mintegy 200 madárfaj található meg, mely ornitológusok igazi paradicsomaga.   A Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum, a Tisza-tól természeti kincseit és élővilágát tárja elénk - egyedülálló bemutatóhely, mely négy szinten várja az érdeklődőket akváriumával, különleges alagútjával, kiállító termeivel és kilátótornyával. A látogatók Tisza-tavi Vizi Sétányon csodálhatják a természetet testközelből. 


Miskolci kikapcsolódás

Az ország legnagyobb vidéki városa Mikolc, elsősorban iparáról ismert, de mindemellett számos látnivalót tudhat magáénak.

A belvárosban impozáns épületekben, ortodox műemlékekben és hangulatos parkokban gyönyörködhetünk.  A város közepén található domb, az Avas nevet viseli, melyet egy külön városrésznek tekinthetünk. 

Az Avasi kilátó a város jelképének számít, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Miskolcra. Itt található az avasi gótikus református templom és a közelében álló harangtorony. A harangtorony érdekessége, hogy 1941-óta minden negyedórában megszólal a harangjáték.

Miskolc Diósgyőri része szintén egy külön városrésznek tekinthető. Itt találjuk a Diósgyőri várat. A várban vártörténeti- és fegyverkiállítást, Nagy Lajos király és a velencei követ viaszszobrát, panoptikumot és pénzverdét is láthatunk.

Miskolchoz tartozik az ország egyik legszebb természeti területe, Lillafüred. A látogatók itt olyan természeti kincseket tekinthetnek meg, mint a Lillafüredi vízesés, mely hazánk kevés zuhatagjainak egyike. A csodaszép Palotaszálló lábánál található a Hámori tó, és különböző barlangok - az Anna-mésztufabarlang vagy a térség legnagyobb mészkőbarlangja az István-barlang. Kisvasútról vagy akár libegőből is csodálhatjuk a Lillafüredet. 

Miskolc közvetlen szomszédságában Miskolctapolcán, hangulatos parkban található a Barlangfürdő, mely gyógyvízének köszönhetően a turisták és a helyiek által is kedvelt program. A Barlangrendszerben és szabadtéren elterülő fürdő az év minden szakában ideális választás. 

 
 
Copyright © 2015 Matyó Tourist Kft. - Minden jog fenntartva.
Powered and Designed by Medki.hu

EasyCookieInfo